Hot air balloon Ajda 4

By September 29, 2017Media articles

V petek, 29. februarja 2008 je v BTC City doživel svoj krst že četrti balon BTC z imenom Ajda 4. Ob krstu novega balona v BTC City v Ljubljani so pripravili priložnostni dogodek,  kjer so nastopili člani pihalne godbe Bežigrad, ansambel ljubljanskih mažoretk ter navijaška skupina Vičke. 

Balon Ajda 4  je postal največji balon v lasti družbe BTC, in sicer je visok 32 metrov, njegova prostornina pa znaša 8.000 kubičnih metrov zraka. Balon bo naenkrat lahko popeljal 12 potnikov, košara pa je oblikovana tako, da imajo potniki v njej več prostora in udobja kot pri primerljivih balonih.

V BTC so imeli pred Ajdo 4 že tri balone – Ajda 1, Ajda 2 in Ajda 3. Balon Ajda 1 je doživel svoj krst leta 1996, in sicer ga je ob otvoritvi Mednarodnega balonarskega festivala krstil takratni ljubljanski župan. Za takratne razmere v slovenskem balonarstvu je bila Ajda 1 nekaj posebnega, največja posebnost pa je bila trikotna oblika košare za potnike, ki je lahko v nebo ponesla 9 oseb. Pilot Ajde 1, Grega Trček, je s sopotnikom »v enem kosu« preletel Slovenijo iz doline reke Dragonje do »kokošjega kljuna« južno od Lendave. Za 248 kilometrov zračne črte sta potrebovala pet ur in 25 minut.